Terug in de tijd met Gebroeders van Duijn

Het is tijd voor iets nieuws… Gebroeders van Duijn goes social! Naast dat ons Instagram account recent live is gegaan, lanceren wij vandaag ook onze blog! Op onze blog kun je terecht voor behind the scenes verhalen, interviews, tips en tricks en all things aubergine. En hoe leuk is het om bij deze nieuwe mijlpaal eens even terug te blikken op de geschiedenis van Gebroeders van Duijn? Hoe is het allemaal begonnen, welke transities hebben wij doorgemaakt en wat zijn de toekomstdoelen?

Begin jaren 60 – Waar het allemaal begon

Destijds beginnen veel Westlanders een tuinbouwbedrijfje. Zo ook de ouders, van Pleun, Jan en Rob van Duijn. Begin jaren 60 zijn zij degene die de grond leggen voor wat vandaag de dag Gebroeders van Duijn is. Ze kopen een stuk land van een familielid en beginnen vanuit niets met het telen van verschillende soorten groenten. Van bloemkool, tot sla. De eerste twintig jaar wordt er van alles geteeld! Toentertijd nog onder plat glas, een ruit die schuin op de grond staat.

Er worden lange werkdagen gemaakt. Ook Pleun, Jan en Rob werken vanaf jonge leeftijd na school al mee in het bedrijf. Het bedrijf begint met 2000 m² glas en groeit door naar 8000 m², met drie vakken waarin tomaten, snijbonen, meloenen en sla geteeld worden.

1985 – De computer maakt zijn intrede

In 1985 komt Pleun in het bedrijf. De teeltcomputer en substraatteelt is in opkomst. Aan Pleun de taak om deze innovatie toe te passen binnen het bedrijf. Het universele toetsenbord zorgt ervoor dat luchting, temperatuur regelen, moduleren en watergeven automatisch kon worden gedaan. We telen niet meer in de grond.

De teeltkennis werd zeer intensief gedeeld met de collega’s, met de studieclub werd wekelijks gelopen. Er kwam een computer hokje en met de nieuwe ontwikkelingen stapelt het werk zich op. Zo werden er destijds ook de eerste medewerkers aangenomen.

1987/1988 – Specialiseren en innoveren

In 1987 kwam het moment dat er gekozen moest worden voor één teelt. Het was niet meer goed en efficiënt om in drie vakken te denken. Er moest dus gespecialiseerd worden! De grote tomatentelers gingen destijds al hard, waardoor deze teelt afviel. De voorkeur ging dan ook uit naar een kleinere markt. In het najaar werd er al vaak een vakje aubergines geteeld wat altijd goed liep. De keus viel dan ook op het jaarrond aubergines telen en het specialiseren kon beginnen. In dezelfde periode voegt Jan zich bij het bedrijf.

Er waren destijds zo’n zestig auberginetelers in Nederland. Door te kijken bij andere telers op Landelijke Aubergine Dagen werd er veel kennis opgedaan. Zo werd het sorteren, het watergeven en de bestrijding steeds beter. Ook de chemische bestrijdingsmiddelen moesten plaatsmaken voor biologische bestrijdingsmiddelen.

1989 – Investeren en automatiseren

Het investeren blijft doorgaan. De kassen worden steeds hoger, wat zorgt voor meer licht en productie. Ook de computer wordt steeds beter en er kan automatisch door de paden heen gereden worden. Door het automatiseren is er steeds meer ruimte nodig waardoor de 8000 m² nu echt te klein wordt. Toevallig komt er een 2 hectare stuk land te koop een stukje verderop in de polder. Het bedrijf groeit naar 16000 m².

1995 – Oprichting van Purple Pride

Tot voor kort was alles anoniem. Je bracht je groenten bij de veiling en alles ging in dezelfde doos. In 1995 wordt Purple Pride opgericht, wat zorgt voor meer invloed op de markt.

1995 – Steenbergen

Hoewel we in schaalgrootte vooruit bleven gaan, zagen we beperkingen in het Westland voor ons. Daarnaast gingen de klanten om grotere hoeveelheden vragen. De zoektocht naar nieuwe mogelijkheden buiten het Westland werd gestart. Zo kwamen we in Steenbergen terecht waar Jan is begonnen. In datzelfde jaar voegt ook Rob zich bij het bedrijf en stapt vader er financieel uit. Hiermee wordt het bedrijf officieel Gebroeders van Duijn.

1998 – Oosterland

Pleun verhuist naar Oosterland. We hebben dan onze locatie in het Westland verkocht. Het bedrijf in Steenbergen verplaatst zich naar de Zoekweg waar ze een mooi perceel van 10 hectare konden kopen. In 2003 gaat Rob ook wonen in Steenbergen bij het bedrijf aan de Zoekweg.

2009 – Nog meer uitbreiding

Maar de uitbreidingen stoppen nog niet. Het doel? Alle drie een eigen locatie hebben. Zo heeft iedereen zijn eigen rol en worden de risico’s verspreid. In 2009 wordt er een stuk grond in Terneuzen gekocht. De drie bedrijven zijn een feit en het volgende doel is om alle locaties te laten groeien naar 8 tot 10 hectare.

Gebroeders van Duijn vandaag de dag

Die 10 hectare per bedrijf is zo ongeveer behaald. Ondertussen heeft Gebroeders van Duijn 27,5 hectare teelt. Ook de ontwikkelingen blijven doorgaan, zo worden de sorteerders steeds meer verbeterd en oogstsystemen worden vernieuwd, dit om prettiger te werken en de kostprijs onder controle te houden. De productie blijft ook enorm omhoog gaan.

Ook worden er steeds meer biologische en duurzame stappen gezet. In Oosterland wordt er gebruik gemaakt van de biomassacentrale DES, in Terneuzen maken we gebruik van restwarmte en CO2 van de YARA fabriek en in Steenbergen zijn we aan het kijken voor een warmtenet. Maar het kan altijd meer en beter. Zo werkt het gas bijvoorbeeld hartstikke goed, maar het heeft ook weer zijn nadelen. Daar zijn we nu volle bak mee bezig. We hebben ondertussen een mooie club vaste personeelsleden en goede stabiele relaties met de uitzendbureaus en leveranciers. De rode draad? Altijd door investeren. Door te blijven groeien kunnen we door blijven ontwikkelen en innoveren.

 


Gebruik de volgende link: https: https://www.gebrvanduijn.nl/nieuwsbericht/terug-in-de-tijd-met-gebroeders-van-duijn/ om dit artikel te delen via Whatsapp, Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Het kopiëren van artikelen om met anderen te delen is een inbreuk op onze Algemene Voorwaarden en ons auteursrecht en dus niet toegestaan. Neem voor meer informatie contact met ons op via: administratie@gebrvanduijn.nl.

Terug naar overzicht